Prosztata ultrahangos szűrővizsgálata

A prosztata (dülmirigy) a  húgyhólyag alatt, a hólyag és a végbél között helyezkedik el, két lebenyével közrefogja a húgyhólyagból a külvilágra vezető húgycsövet. Kismedencei ultrahang elvégzésekor diagnosztizáljuk a prosztata állapotát is. A prosztata ultrahanggal történő vizsgálata teljesen fájdalommentes, a has- és kismedencei ultrahang vizsgálatunk szerves része.

Fiatal uraknál 18-40 életévig a prosztata leggyakoribb rendellenessége a gyulladás (prostitis), idősebb korosztály esetén pedig a jóindulatú prosztata túltengés, megnagyobbodás (prosztata hypertrophia), amely a két lebeny között haladó húgycsőre ilyen esetben nyomást gyakorol, amivel nehezítheti a húgyhólyag kiürülését, a vizelést.

Első tünet, hogy a vizelet, inger esetén nehezebben indul, az ürülő vizeletsugár erőssége csökken, vizelés befejeztével a „kiürülés” érzése nincs meg. A prosztata ultrahangos szűrővizsgálatával annak mérete pontosan meghatározható, vizelést követően ellenőrizhető, hogy a húgyhólyagból a vizelet kiürült-e teljesen.

A prosztata ultrahangos szűrővizsgálata panaszmentesen 40 év felett kétévente javasolt. Évente 5 kontinens 70 országának több mint 2 milliárd lakójához jut el egy fontos üzenet: a prosztatarák korai felismerése életet menthet!

50 év felett sajnálatosan a prosztata rosszindulatú daganat sem ritka. A prosztata ultrahang szűrvizsgálata a szerkezetére nézve is adhat felvilágosítást. Rosszindulatú folyamat gyanúja esetén külön vérvételt, úgynevezett PSA-t (prosztata specifikus antigén) ajánlatos végeztetni, mely kóros értéke alátámaszthatja a diagnózist.

 

Cleopatra Medical Center Kft. (Szinyei Merse Ház) 

Rendelési idő minden hétköznap 8-20 óráig.

Bejelentkezés minden nap 8-22 óráig ☎ 06 (30) 30 88 900 telefonszámon.

Kérdése esetén hívjon minket vagy írjon nekünk, info@cleopatramedicalcenter.hu

Címünk 1064 Budapest, Szondi utca 51. (Szinyei Merse Ház)