Herék ultrahangos vizsgálata

Az ultrahang lehetővé teszi a hereállomány gyulladásainak és daganatainak, artériás keringésének diagnosztizálását. Emellett alkalmas a mellékherék elváltozásainak, mint például ciszta vagy gyulladás, valamint a herezacskó űrterének és ereinek vizsgálatára is. Ezzel a vízsérv vagy a here szintjéig lejutó lágyéksérv, visszértágulat vagy rosszindulatú daganat gyanúja esetén nagy biztonsággal ad felvilágosítást az ultrahangos szűrővizsgálat. Fontos szerepe van a diagnózis kialakításában, mivel az urológiában különböző okok nagyon hasonló tüneteket produkálnak. Ennek az eszköznek fontos szerepe van a rejtett here felismerésében és pontos megtalálásban is.

A rosszindulatú here daganat leggyakrabban a fiatal korosztály, a 30 év alattiak betegsége. Idősebb korban is, de ritkábban előfordulhat.

Páros szervünknek a herének a születés időpontjában a herezacskókban kell lenniük. A herék magzati korban a hasüregben fejlődnek, és a lágyékcsatornán át vándorolnak le a herezacskóba. Normális – érett korban – való működésükhöz alacsonyabb hőmérséklet szükséges, amelyet a pozíció biztosít. Olykor az egyik, igen ritkán minkét here „elakad” ebben a levándorlásban és úgynevezett rejtett heréjüség állapota alakul ki. Ilyen esetekben az ultrahang szűrővizsgálat képes felderíteni a le nem vándorolt here helyét vagy a lágyékcsatornában vagy a hasüregben. Ha az ivarérett korig a herék nem kerülnek normális helyükre, az elakadt here, műtéti eltávolítása abban az esetleg nagyobb valószínűséggel képződő rosszindulatú daganat kialakulásának megelőzésére szükséges. A felkeresésben here ultrahang vizsgálat segíthet.

A normál helyzetű herékben és felső pólusokon elhelyezkedő mellékherékben előfordulhat gyulladás, ami fájdalommal jár. A here burok között felszaporodott folyadék here vízsérv (hydrokele), lehet a heréktől elvezető vénás hálózat túltengése (varico-kele), előfordulhat, hogy a lágyékcsatornán át kitüremkedő lágyéksérv, lehet veleszületett, ha a here levándorlása után a lágyékcsatorna nem záródik le és nyitott marad, eléri a here szintjét amelyet here sérvnek nevezünk, de valójában mélyre terjedő lágyéksérvről van szó. A fenti rendellenességek gyanúja megtekintéssel és kézi tapintással is felvethető, elkülönítő kórisme felállításában a herék ultrahang szűrővizsgálata igen jó biztonsággal ad felvilágosítást.

Bármely bizonytalan kis tömött területet észlelünk a herékben azok ultrahang vizsgálata alapvető és elsőként elvégzendő vizsgálat.

Panaszmentesen évente javasolt a herék és a prosztata (has és kismedence régió) ultrahangos vizsgálata.  A vizsgálat típusától függően - Férfi ultrahang csomagunk esetén - előfordulhat, hogy éhgyomorral és teli húgyhólyaggal kell érkezni. Egyéb előkészületet nem igényel, és általában nem tart tovább 15-20 percnél. Intézményünkben nincs várakozási idő, és beutaló sem szükséges. A vizsgálat végén a páciens leletet kap, melyben a szakvélemény mellett az esetleges további teendőkről is tájékoztatjuk.


Cleopatra Medical Center Kft. (Szinyei Merse Ház)

Rendelési idő minden hétköznap 8-20 óráig.

Bejelentkezés minden nap 8-22 óráig ☎ 06 (30) 30 88 900 telefonszámon.

Kérdése esetén hívjon minket vagy írjon nekünk, info@cleopatramedicalcenter.hu

Címünk 1064 Budapest, Szondi utca 51. (Szinyei Merse Ház)