Végtagi erek color Doppler UH. vizsgálata

A végtagjaink ereinek jó vérellátása elengedhetetlenül fontos.

Úgy a karon, mint a lábon is color Doppler ultrahanggal fájdalommentesen vizsgálható az ütőerek állapota és keringése.

A felső végtagokban keringési zavar ritkán fordul elő, de olykor a vénás rendszerben, ritkábban az artériás rendszerben lehet kóros folyamat. A végtag sápadtsága, alacsonyabb hőmérséklete, használat közbeni fájdalma artériás (ütőeres) keringés zavarra utalhat, duzzadtsága, kékes elszínezettsége vénás keringés zavarra utalhat. A felső végtagon a hónaljban, a könyöktájon, az orsócsont mentén a csuklón és a tenyéren jól mérhető és vizsgálható az oda áramló keringés. Ugyanezekben a pozíciókban a vénás visszaáramlás felmérésére is van lehetőség.

Az alsó végtagokon lényegesen gyakoribb az artériás keringési zavar, amelyre utaló leggyakoribb tünet a járáskor 200-300 m megtételekor jelentkező fájdalom, fáradtság, amely pihenésre szűnik, a lábfejek sápadtsága hűvösebb tapintata. A vénás keringés zavar leggyakrabban a lábak, vádlik duzzadtságából, ödémájából áll. Az alsó végtagon a comb hajlatban, térdhajlatban, belboka mögött és a lábháton vizsgáljuk az ütőeres keringést. A vénás visszafolyást a vádliban a comb  belső oldalán, és a comb hajlatban vizsgáljuk.

Ütőeres panasz, érszűkület vagy vénás keringési zavar - thrombosis, visszérgyulladás - gyanúja esetén alapvizsgálatként javasolt a végtagi erek color Doppler ultrahang vizsgálata.


Cleopatra Medical Center Kft. (Szinyei Merse Ház)

Rendelési idő minden hétköznap 8-20 óráig.

Bejelentkezés minden nap 8-22 óráig ☎ 06 (30) 30 88 900 telefonszámon.

Kérdése esetén hívjon minket vagy írjon nekünk, info@cleopatramedicalcenter.hu

Címünk 1064 Budapest, Szondi utca 51. (Szinyei Merse Ház)