Vesék ultrahangos vizsgálata

A has- és kismedencei ultrahang vizsgálat fontos részét képezi a vese és környezete, a mellékvese valamint a vesevezeték felső szakaszának vizsgálata, amely ultrahanggal különösen könnyen vizsgálható mivel jól hozzáférhető. A hasi ultrahang vizsgálat segítségével számos betegség felismerhető, illetve kizárható, alkalmas szűrővizsgálatok elvégzésére. Fájdalommentes és nincs mellékhatása.

A vese páros szervünk, amelyek a gerinc mentén az alsó bordáink által fedett területen helyezkednek el. Deréktáji panaszok, deréktól lágyék irányába sugárzó fájdalmak, véres vizeletürítés esetén, vagy fiatal korosztályban észlelt indokolatlannak látszó magas vérnyomás alkalmával és fejlődési rendellenesség esetén célzott vizsgálat is szükséges lehet. A vizsgálat jól láttatja a vesék alakját, nagyságát, mirigyes állományát, a vese ereit, és a vizelet elfolyósítását biztosító úgynevezett veseüreg rendszerét is (vesemedence-húgyvezeték). Leggyakoribb - panasz és bajt túlnyomó többségükben nem okozó - elváltozások a vese cysták (folyadéktartalmú néhány mm-es vagy cm-es hólyagocskák) amelyek felfedezése véletlenszerű, oka fejlődési rendellenesség. Legtöbbször egy életen át sem okoz panaszt, vagy igényel teendőt.

A vesékben zsírszaporulatból és értágulatból felépülő jóindulatú kis elváltozás is jól felderíthető - ezek sem szoktak panaszt okozni - ezek az úgynevezett hemangio-lipomák. Nyomon követésük, csakúgy mint a cystáké - változás, növekedése, felmérése - ultrahang szűréssel időszakosan ajánlott. A vese mirigyes állományából és a vizelet elvezető rendszeréből is indulhatnak ki jó, és rosszindulatú daganatok. Ezek szerkezete, nagysága, elhelyezkedése jól látható ultrahanggal, tapasztalat szerint az 5 cm-es nagyságot meghaladó elváltozások többsége rosszindulatú. A vesemedencében kövek is előfordulhatnak és a daganatos folyamatok is hosszú ideig tünetmentesek lehetnek csakúgy, mint a zsírszaporulatból és értágulatból felépülő jóindulatú, kisebb elváltozások vagy akár a ciszták. Nyomon követésük, éppen a tünetmentesség miatt rendkívül fontos, ezért szükséges legalább kétévente elvégeztetni az ultrahangos szűrést.

Deréktáji panaszok, véres- főként fájdalommentes körülmények között - vizelet esetén feltétlenül indokolt a vesék ultrahang vizsgálata, e tekintetben ez alapvizsgálat. Ha a folyamat további tisztázást kíván, kiegészítő vizsgálatok például CT vagy mintavétel válhat szükségessé. Ez a rendelőnkben nem elérhető.

A vesemedence (pyelon) elhelyezkedése és tágassága - kiterjedtsége - jól vizsgálható. Ebben nem ritkák a fejlődési rendellenességek, melyek tünetmentesek, pl.: kettős üregrendszer. Fontos információ, hogy a vesemedence tágassága nem kóros-e, mert, ha az, akkor a vizelet elfolyásában - a vesékből a húgyhólyagba (ureterek) vagy a húgyhólyagból a külvilágba (uretra, prostata) - valamilyen akadály, kóros folyamat feltételezhető. Ilyen esetben a felmerülő okok további tisztázása szükséges, amelyben ugyanez az ultrahang vizsgálat segítségünkre lehet. A vesemedencében kövek is előfordulhatnak, és ritkábban daganatos folyamat is kialakulhat.

Cleopatra Medical Center Kft. (Szinyei Merse Ház) 

Rendelési idő minden hétköznap 8-20 óráig.

Bejelentkezés minden nap 8-22 óráig ☎ 06 (30) 30 88 900 telefonszámon.

Kérdése esetén hívjon minket vagy írjon nekünk, info@cleopatramedicalcenter.hu

Címünk 1064 Budapest, Szondi utca 51. (Szinyei Merse Ház)