Mellékvesék ultrahangos vizsgálata

A mellékvese a két vese felső pólusa felett a hashártya mögötti régióban helyezkedik el, 4-5 cm nagyságú lapos képződmény, mely két fő részből áll: a külső kéregállományból és a belső velőállományból. A szervezet számára életfontos hormonokat képez, amelyeket a vérkeringésbe juttat. A vesék működésével nincs összefüggésben.

A kéregállomány három részre tagolható, melyek egyéb eltérő hormonok képzésében játszanak szerepet. Az egyik réteg férfi és női nemi hormonokat termel mindkét nemben; a másik réteg a só, és vízháztartás fő hormonját, az aldoszteront termeli, mely a vérnyomás szabályozásában is szerepet játszik. A harmadik réteg a kortizol képződéséért felelős, mely a cukoranyagcserében, az izmok erőnlétében, a vérnyomás szabályozásában, a stresszreakciókban és a szervezet anyagcseréjében alapvető szerepet játszó hormon. A mellékvese tehát életfontosságú hormonok termeléséért felel, kóros működése pl. a fokozott vagy elégtelen hormontermelés súlyos hormonbetegségeket okoz, némely formája életveszélyes állapothoz vezet.

A has- és kismedencei ultrahang vizsgálat részeként felmérhető a mellékvesék helyzete és mérete. Kóros méretnövekedés esetén felmerülhet úgynevezett hormontermelő túltengés, jóindulatú daganat, amelynek egyéb tünetei is vannak, legtöbbször pl. magas vérnyomás, kóros elhízás vagy kóros lesoványodás. Ilyen esetekben részletes hormonvizsgálatokat is szükséges végeztetni. Hormonális túltermelés és tünetek nélkül is előfordulhat kóros méret növekedés a mellékvesékben, amelyek lehetnek nemi hormont termelő elsődlegesen innen kiinduló, akár rosszindulatú daganatok, de áttéti daganatok sem ritkák pl. tüdődaganatok esetén. Kóros megnagyobbodás esetén kiegészítő vizsgálatok szükségesek.

Cleopatra Medical Center Kft. (Szinyei Merse Ház)

Rendelési idő minden hétköznap 8-20 óráig.

Bejelentkezés minden nap 8-22 óráig ☎ 06 (30) 30 88 900 telefonszámon.

Kérdése esetén hívjon minket vagy írjon nekünk, info@cleopatramedicalcenter.hu

Címünk 1064 Budapest, Szondi utca 51. (Szinyei Merse Ház)