Máj és az epe ultrahang vizsgálata

A máj jobb bordaív alatt helyezkedik el 1500 gr súlyú szervünk. Nagyobb állománya a mirigyes-parenchyma rész, amelynek szerves részét képezi az epeút-epehólyag rendszer, amely közös nyílással ömlik a hasnyálmirigy vezetékkel a nyombélbe (vater papilla).

A máj állományában hatalmas mennyiségű vérátáramlás zajlik a tápcsatorna felől. Naponta 1 liter mennyiségű epe képződik és ürül a nyombélbe.

Ultrahang vizsgálat szűrés szándékával is javasolható. Jobb bordaív mentén mutatkozó panaszok esetén alapvizsgálatként - kiinduló tájékozódási vizsgálatként elsőként javasolható. Az ultrahang vizsgálat a máj mirigyes állományának áttekintése során abban felfedhető jóindulatú változásokat, (cystát, értágulatot = hemangiomát, körülírt kötőszövet szaporulatot = FNH =focalis nodularis hyperplasia, fertőzésből eredő úgynevezett parazitás cysta = echinococcus, vérkeringést zavaró kötőszövet szaporulatot epeelfolyási nehezítettségre utaló epeúttágulatot stb.). Kimutathat daganatokat amelyek lehetnek elsődlegesen májból kiindulók, (hematocellularis vagy cholangiocellularis daganat), de gyakrabban a szervezet más helyén kialakult rosszindulatú elváltozások áttétei úgynevezett másodlagos daganatok (metasztázisok ) is. Van lehetőség - ha szükséges - a látott elváltozásokból bőrön keresztül végzett pontosabb diagnózis felállítást célzó és eredményező tűszúrásos mintavételre is, de ez az eljárás már kórházi körülményeket igényel (mintavétel után a beteg megfigyelése szükséges).  

Az epeút-rendszer a májon belül és kívül (choledochus = közös epevezeték) mérete tágassága jól vizsgálható ultrahanggal, amennyiben a tágasság kóros mértékben megnövekedne, annak epe elfolyási (choledocholithiasis) a bélben való beömlés területében daganat (vater papilla daganata) vagy az epevezeték hasnyálmirigy vezeték között beömlésének a hasnyálmirigyben zajló betegség okozta pangás. Ezek az állapotok az esetek jelentős részében sárgasággal is járnak.

Magában az epeútban és epevezetékben is előfordulhat daganat.

Az epehólyagban jól láthatók az esetleges vagy kövek jelenléte (cholecystolithiasis), a társulható gyulladás a hólyagfalban (cholecystitis) esetleg a hólyagfal daganatos folyamata (cholecysta tumor).

Negatív máj ultrahang vizsgálat esetén - panaszmentes állapotban - szűrés jelleggel a vizsgálat két évente javasolt.

Amennyiben elváltozást - eltérést - detektáltunk, amely beavatkozást nem tett szükségessé - a talált lelet, illetve eltérés ismeretében - az ellenőrzések rövidebb várakozás után is szükségesek lehetnek.

Cleopatra Medical Center Kft. (Szinyei Merse Ház) 

Rendelési idő minden hétköznap 8-20 óráig.

Bejelentkezés minden nap 8-22 óráig ☎ 06 (30) 30 88 900 telefonszámon.

Kérdése esetén hívjon minket vagy írjon nekünk, info@cleopatramedicalcenter.hu

Címünk 1064 Budapest, Szondi utca 51. (Szinyei Merse Ház)