Húgyveteték (ureter) ultrahang vizsgálata

Mindkét veséből egy-egy vesemedencénél induló lúdtoll vastagságú vezetéken juttatja el a vesékben képződött vizeletet a húgyhólyagba.

Az ultrahang vizsgálat jól látja, hogy ezek anatómiai normális mérete megfelelő-e, lefutásukban van-e rendellenesség, van-e a vizelet elfolyásában valamilyen akadályozó tényező.

Veleszületett fejlődési variatioként ritkán előfordul, hogy az egyik oldalon az egy vezeték helyett kettő is fejlődött, amelynek jelentősége nincs, állapotnak kell tekinteni.

Ha a vizelet elfolyásában - a vezeték bármelyik szakaszán - akadályozottság mutatkozik, az akadály  és a vese közötti szakasz - sokszor a vesemedence is- kórosan feltágul. Ennek oka lehet magában a vesevezetékben annak űrterében belül zajló folyamat pl. vesekő, a veséből származó vérzésből eredő vérváladék, a vezeték bélfelszínén képződött daganat. De az elfolyást úgynevezett külső okok is magyarázhatják, amelyek kívülről nyomják el vagy szűkítik össze a húgyvezetéket, ezek a folyamatok az esetek túlnyomó többségében a hashártya mögötti régióban kialakult gyulladásos, vagy daganatos folyamatok (vastag és végbéldaganat, nőgyógyászati eredetű daganatok, gyulladásos folyamatok, besugárzást követő hegesedések stb).

Mindkét húgyvezeték tágulatát láthatjuk - olykor - férfibetegeknél, amikor a megnagyobbodott prostata okozta húgyhólyag kiürülésének nehézsége okoz visszatelődő pangást mindkét húgyvezetékben. A fenti kóros állapotokat ultrahang vizsgálattal jól fel lehet deríteni. Az elfolyás gyanúja egyértelműen megállapítható, annak oka olykor további kiegészítő vizsgálatokat tehet szükségessé.

A húgyvezeték vizsgálata az általános hasi ultrahang része, de deréktáji panaszok, lágyék irányba sugárzó fájdalmak, vérzés esetén kötelezően el kell azt végezni.

Cleopatra Medical Center Kft. (Szinyei Merse Ház)

Rendelési idő minden hétköznap 8-20 óráig.

Bejelentkezés minden nap 8-22 óráig ☎ 06 (30) 30 88 900 telefonszámon.

Kérdése esetén hívjon minket vagy írjon nekünk, info@cleopatramedicalcenter.hu

Címünk 1064 Budapest, Szondi utca 51. (Szinyei Merse Ház)