Húgyhólyag hasi ultrahang vizsgálata

A húgyhólyag a szeméremcsont mögött helyezkedik el, mindkét nemben, amely összegyűjti és tárolja a vesékből a húgyvezetéken át ide eljutó vizeletet, és 250-350 ml, nyomást-vizelési ingert keltő mennyiség felgyülemlése esetén a húgycsövön át szabályozottan = akaratlagosan ) ürül a külvilágba.

A húgyhólyag alakja nagysága fali szerkezete-vastagsága hasi ultrahang vizsgálattal jól mérhető, valamint megállapítható az is - főként férfiakon, hogy spontán vizelést követően a tartalma teljes mértékben, visszamaradó vizeletmennyiség nélkül képes-e kiürülni. (visszamaradó vizeletmennyiség = retentio). Kóros falvastagság, az űrtérben mutatkozó kóros növedék - esetleg kő - további vizsgálatokat tehet szükségessé. Ha a hólyagban vizeletmennyiség marad vissza a vizelést követően, az fertőzésveszély miatt teendőt igényel. Ennek oka férfiakon leggyakrabban prostata túltengés.

A húgyhólyag hasi ultrahang vizsgálata az általános hasi ultrahang vizsgálat mindenkori része mindkét nemben. Vizelési panaszok (erőtlen vizeletsugár, gyakori kis-mennyiségű vizeletürítés, véres vizelet (esetén külön célirányos húgyhólyag hasi ultrahang vizsgálata ajánlható.

Cleopatra Medical Center Kft. (Szinyei Merse Ház)

Rendelési idő minden hétköznap 8-20 óráig.

Bejelentkezés minden nap 8-22 óráig ☎ 06 (30) 30 88 900 telefonszámon.

Kérdése esetén hívjon minket vagy írjon nekünk, info@cleopatramedicalcenter.hu

Címünk 1064 Budapest, Szondi utca 51. (Szinyei Merse Ház)