Hasnyálmirigy (pancreas) ultrahang vizsgálata

A hasnyálmirigy kifli alakú szerv amely  a patkóbél homorulatától a  a lépig húzódik, a gyomor mögött helyezkedik el. A benne képződő - emésztéshez szükséges - váladékát az epevezetékkel közösen nyíló nyíláson (Vater papilla) továbbítja a nyombélbe (patkóbélbe). A szénhidrát (cukor) háztartás szabályozó anyagait a véráram útján juttatja a szervezetbe, a vérkeringésbe.

A hasi ultrahang vizsgálat - bármely okból is történik, akár szűrési szándékkal - szerves rész a hasnyálmirigy átvizsgálása.

A vizsgálat jól látja a hasnyálmirigy alakját, nagyságát, szerkezetét és fel tudja deríteni az abban zajló esetleges kóros folyamatokat, és azok elhelyezkedését. Nem ritkák a chronikus gyulladásos folyamatok (főként alkohol fogyasztók között) az acut gyulladásos betegségek (ezek fájdalmasak többnyire, kialakulásukban az epekövesség provokatív tényező lehet, ugyancsak acut gyulladást okozhat szokatlan zsíros - fűszeres étkezés, vagy alkohol fogyasztás).

A gyulladások után kialakulhatnak cysták (folyadékkal telt üregek) a mirigy állományában. Sajnálatosan a hasnyálmirigy állományában is előfordulhatnak rosszindulatú daganatos elváltozások, amelyek az ultrahang vizsgálaton jól látható. Ha szükséges a bőrön keresztül ebbe a localizációban is végezhető tűszúrásos mintavétel, de ez kórházi körülményeket igényel.

Cleopatra Medical Center Kft. (Szinyei Merse Ház)

Rendelési idő minden hétköznap 8-20 óráig.

Bejelentkezés minden nap 8-22 óráig ☎ 06 (30) 30 88 900 telefonszámon.

Kérdése esetén hívjon minket vagy írjon nekünk, info@cleopatramedicalcenter.hu

Címünk 1064 Budapest, Szondi utca 51. (Szinyei Merse Ház)