Női ultrahang csomag fontossága

A has- és kismedencei illetve mindkét emlő és hónalj ultrahangos vizsgálata mindenkinek évente javasolható. Amennyiben valamilyen kóros, de beavatkozást nem igénylő állapotot derített ki az előző szűrő jellegű ultrahang vizsgálat, a talált eltéréstől függően gyakrabban is indokolt lehet a vizsgálat ismétlése (általában 3 vagy 6 hónapos kontroll). A tápcsatornai szervek – gyomor, vékony, vastagbél - jól áttekinthető hasi ultrahang vizsgálattal.

Indokolt esetben kiegészítő módszer a kóros állapotok felderítésében a gyomortükrözéssel egybekötött speciális hasi ultrahang vagy végbélbetegségek esetén a végbél űrterébe vezetett ultrahang vizsgálat Ebben az esetben a kórházi intézmények felkeresését javasoljuk.

Hasi ultrahang szűrés szándékával illetve a has áttekintésének szándékával végzett hasi ultrahang vizsgálat - a konkrét, később részletezett szervek vizsgálata mellett - egyben lehetőséget ad arra is, hogy megítélhessük, van-e a hasüregben kóros folyadékmennyiség. Letokolt gyulladásos folyadék gyülem (pl. tályog) egyéb kóros folyadék (pl.vér) baleset-hasi trauma után pl. a lép mentén, vagy méhen kívüli terhesség esetén, a kismedencében stb. elvégzett hasi ultrahang szűréssel diagnosztizálható. A hasi ultrahang nem káros Önre és a szervezetére, fájdalommentes és biztonságos vizsgálat.


Mell (emlő) ultrahang vizsgálat menete:

A mell (emlő) panaszok megítélése önmagában a tapintással végzett vizsgálat nem elegendő és erre szolgál a mell (emlő) ultrahang szűrővizsgálata, amely nem káros az egészségre!  Bármely életkorban mell panaszok megítélésére mindkét hónalj és emlő állományáról vizsgálatot készítünk.

1. Anamnézis - kórtörténet 

 • Van-e panasza a mellére (emlőkre)?
 • Családi anamnézis felvétele (családban előfordult-e már mell-, emlőbetegség, emlőrák)
 • Korábbi mell (emlő) ultrahang vizsgálatok: időpontok, vizsgálat típusa
 • Korábbi dokumentáció megismerése: korábbi mell (emlő) ultrahang leletek és képek

2. Fizikális vizsgálat 

 • Mell (emlők) megtekintése (oldalkülönbség, bőrpír, váladékozás, bőrön lévő eltérések, a bőr behúzottsága stb. ellenőrzése)
 • Mell (emlők) megtapintása, hogy tapintható eltérés van-e, ha van, akkor melyik oldalon, melyik részen, mekkora, milyen tapintatú, mobilis-e vagy kötött)

3. Mell (emlő) ultrahang vizsgálat 

 • Mindkét mell (emlő) és hónalj (axilla) vizsgálata
 • A mellben (emlőben) szerkezeti eltérések, elváltozások keresése

4. Mell (emlő) ultrahang leletezés, konzultáció:  

 • A szakorvos a vizsgálatot követően megírja és átadja a leleteket, szükség esetén képet készít, és ha kell további vizsgálatokra irányítja.

16-35 év közötti hölgyek körében a rosszindulatú, rákos daganat elég ritka. Az évente előforduló újonnan felfedezett mellrákok 1o %-a fordul elő ebben a korcsoportban. Ennek a korosztálynak alapvizsgálata az emlő (mell) ultrahang szűrővizsgálat. Ennek elsődleges oka az, hogy a fiatal emlőszövet sugárelnyelő képessége viszonylag magas, ezért nem vizsgálható mammográfiával! Ez a vizsgálat elég kellemetlen a mell (emlő) erős gépi összenyomása miatt. Az sem közömbös, ha felesleges sugárterheléssel emlő (mell) vizsgálatot végzünk, mert az élet során számos alkalommal ismételt mammográfiával rosszindulatú daganat, mellrák kialakulásának kockázatát növeljük.

Ne felejtsük a női melldaganatok a leggyakoribbak és évente 7.000 - 7.200 új megbetegedést regisztrálnak!

16-35 év hölgyeknél általában jóindulatú folyamatok a leggyakoribbak

 • cysták,
 • fibroadenomák,
 • mastopathia, emlőfájdalom igen gyakori esete.

Ezek biztos felismerése is képalkotással-állapotfelméréssel, mell (emlő) ultrahang szűrővizsgálattal történik. 35 év felett az életkor emelkedésével a rosszindulatú emlőrák, mellrák gyakorisága emelkedő (45-65 korú hölgyeknél a leggyakoribb, ebben a korcsoportban fordul elő a betegségek 5o %-a). A 35. életévét betöltött hölgyeknél, mindig gondolni kell erre! Az emlők (mell) vizsgálata eltérő technikával történik a különböző életkorokban, amelynek több oka is van.

A fentiek miatt 16-35 év közti hölgyek emlő (mell) panasz esetén - fájdalom, tapintási eltérés, alaki eltérés, bimbó váladékozás stb. - alapvizsgálat az emlő (mell) ultrahang szűrővizsgálata. Ezzel tudjuk diagnosztizálni, az esetleges daganatot, cystát, mellrákot is (képalkotó rendszer) ultrahang gép segítségével. A mell (emlő) ultrahang szűrővizsgálaton diagnosztizált daganat (az ultrahanggal szöveti szerkezetében) nem ítélhető meg pontosan, hogy rossz vagy jóindulatú daganatról van-e szó. Ha a mell (emlő)  ultrahang vizsgálat további kiegészítést igényelnek, ebben a korosztályban inkább MRI - mágneses rezonancia vizsgálatot ajánljuk az erre irányuló szakrendelőkben.

 


Cleopatra Medical Center Kft. (Szinyei Merse Ház)

Rendelési idő minden hétköznap 8-20 óráig.

Bejelentkezés minden nap 8-22 óráig ☎ 06 (30) 30 88 900 telefonszámon.

Kérdése esetén hívjon minket vagy írjon nekünk, info@cleopatramedicalcenter.hu

Címünk 1064 Budapest, Szondi utca 51. (Szinyei Merse Ház)